Verslag Kilderse Kermis 2023

Poah…..wat was het warm. Na dagen voorbereiding staat alles gereed op ons schuttersterrein om te kunnen beginnen aan de Kilderse Kermis 2023. Het terrein is anders ingericht dan voorgaande jaren met een heuse toegangspoort en prachtige fotodoeken die her en der op het terrein zijn neergehangen. De tent is ingericht en de kermisattracties staan weer op de plek laat het maar beginnen.

Maar zoals gezegd wat was het warm, op zaterdag 9 september werd er om kwart over zes verzameld om onze hoogheden op te halen en om een rondgang door het dorp te maken. Bij het opstellen was al goed te zien dat er afgelopen jaar veel is gebeurd binnen onze schutterij. Met maar liefst meer dan 25 jeugdleden hebben we een flinke uitbreiding van werkende leden kunnen realiseren. Majorettes, vendeliers en bielemannen, in alle gelederen heeft de jeugd een plek gevonden.

Bij het koningspaar voor het huis deden de bielemannen hun werk en brachten de vendeliers een vendelhulde. De jeugd werd door het koningspaar verrast met een ijsje en nadat het koningspaar en het jeugdkoningspaar in de auto waren gestapt kon de rondgang beginnen. Al snel kwamen we erachter dat het toch wel heel warm was om de hele uitgestippelde route af te maken dus werd er halverwege koers gezet richting de tent. In de tent aangekomen was het tijd voor de vendelhulde voor de familie Bach. In de tent was er alles aan gedaan om de temperatuur onder controle te houden met twee mega ventilatoren en een groot terras dat bij aan de tent was getrokken. Cabrio en DJ Niels stonden al te trappelen en al snel klonken de eerste klanken door de tent. Rond een uur of negen begon de stroom bezoekers op gang te komen en binnen een uur was de tent helemaal gevuld. Zoals we gewend zijn op de zaterdagavond ging het dak eraf en was het binnen no time één uur.

Zondagmorgen was het alweer vroeg dag. De mensen van Kilder Schoon waren alweer bezig om het terrein schoon te maken en alles werd in gereedheid gebracht voor dag twee. De jeugd meldde zich rond elf uur bij de tent om de jaarlijkse vrijkaartjes op te halen. Klokslag één uur trok de stoet van schutterij en harmonie weer weg om de koningsparen weer op te halen. Zoals verwacht was het nog warmer dan op de zaterdagavond dus was er weer overleg over de te volgen route. Wederom werd de route flink ingekort en na een korte rondgang kwamen we aan in het Theo Bulsink plantsoen waar onder de bomen de temperatuur dragelijk was. Na het welkom door onze voorzitter Jeroen Kremer en de uitleg over het jeugdbeleid door Christiaan Borkus was het de beurt aan onze Burgemeester Harry de Vries om de kermis officieel te openen. Na een demonstratie door de bielemannen en de gebruikelijke vendelhulde zette de stoet zich in beweging richting het kermisterrein. Net als vorig jaar mocht de jeugd aansluiten met een schuttersvlag in de optocht en ook dit jaar werd daar gretig gebruik van gemaakt. Aangekomen op het kermisterrein draaide de attracties al volop en was het al lekker druk. In de feesttent stond de band Slamm klaar om er een gezellige maar wel een warme middag van te maken. Gelukkig was het op de zondagavond een beetje afgekoeld en vonden vele bezoekers de weg naar de tent weer. Slamm deed wat het had beloofd ze maakten er een prachtig feest van en speelde tot ruim na één uur de tent plat.

De maandag die ook wel bekend staat als “lange maandag” begon met een schuttersviering in zaal Teunissen. Een drukbezochte viering maakte het een mooi begin van deze dag. Na de viering werd er koers gezet richting de Past. Bluemersstraat. Bij Paul Derksen stond de hele familie al buiten voor het overhandigen van de vogel voor het koningsschieten. Na het ophalen van de vogel ging het weer richting de tent waar de tafels gedekt stonden voor het gebruikelijke ontbijt. Het inschrijven voor het koningsschieten begon en op het podium was de band Summerland bezig om op te bouwen. Er werd begonnen met het koningsschieten bij zowel de jeugd als de volwassenen. Na een spannende strijd lukte het Evi Burgers om bij de jeugd het laatste stukje van de vogel naar beneden te schieten. Bij de volwassenen was het Aart Jansen die het lukte om na ruim dertig jaar koning te worden van onze schutterij. Na het schieten was het tijd voor een drankje en een dansje op de vrolijke tonen van toporkest Summerland. Om half zeven vertrok de stoet van harmonie en schutterij weer richting de Rozenpas om onze hoogheden op te halen. Zoals gebruikelijk op de maandagavond liepen er weer verschillende “vreemde” figuren mee in de stoet maar met een hoop lol en schik werd het weer een mooie rondgang.  Al snel liep de tent weer vol en ook deze avond was het weer beregezellig en maakte Kilder er weer één groot feest van.

Dinsdag 12 september, alweer de laatste dag van deze kermis. Het weer is na de regen van de maandagavond opgeknapt en het zonnetje is er weer bij. Om half twaalf start de kindershow. De tijdmachine van Dolf is een prachtige voorstelling waar de jeugd helemaal in opgaat. Rond één uur arriveren de Joepiebloazers samen met koning Aart bij de tent en begint Summerland weer aan haar eerste nummers. Onder de schietpaal zijn de schutters begonnen met het fladderschieten en het kruisboogschieten. De kermis is weer geopend en langzaam begint het weer drukker te worden in en om de tent. Aan het einde van de middag is de tent meer dan goed gevuld en is het tijd voor het optreden van Danny Panadero. In een mum van tijd is het één groot feest en host iedereen mee met deze rasartiest. Na dit optreden neemt Summerland het feest weer over en gaan we langzaam richting de finale. Tegen negen uur komt Eline op het podium en zingt het Kilders Volkslied en de hele zaal zingt uit volle borst mee. Na Eline is Marcel aan de beurt en met het Il Silenzio komt er een einde aan een prachtige kermis waar jong en oud volop van heeft genoten.

Agenda ledenvergadering 28-08-2023

Datum/tijd: 28 augustus 2023  Aanvang 20:00 uur

Locatie: Sint Janshuus Kilder

 

1.Opening

2.Mededelingen

3.Notulen vorige vergadering

4.Kermis 2023

5.Terugkoppeling Schuttersfeest 2023

6.Terugkoppeling commissies

  • Toekomst & Traditie
  • Evenementen, PR & communicatie
  • Schietcommissie
  • Onderhoud & Beheer

7.Activiteiten agenda 2023

Onderwerp Datum                           
Kermis 9 t/m 12 september 2023
Bielemantreffen Didam 7 oktober 2023
Kringdag / 140 jarig jubileum 2026

*zie ook www.schutterijsintjankilder.nl

8.Nieuws vanuit de gelederen

  • Vendeliers
  • Standaardvaandeldragers
  • Bielemannen
  • Keurkorps

9.Rondvraag

10.Sluiting

 

Programma Kilderse Kermis 2023

Zaterdag 9 september:

18:30 uur:  Rondgang door het dorp. Ophalen van kermis koningspaar Harry + Hilda Derksen en

jeugdkoning Harm Wezendonk. Aansluitend rondgang door het dorp. Bij aankomst

in de  feesttent is er een vendelhulde voor de zaalhouder.

20:30 – 01:00 uur: Dansen met Cabrio en DJ Niels

 

Zondag 10 september:

11:00 – 11.45 uur:  Vrijkaartjes afhalen in de feesttent voor de schooljeugd van groep 1 t/m 8.

12:00 uur:  Kermis attracties open.

13:00 uur:  Start rondgang i.v.m. opening van de kermis.

14:00 uur:  Officiële opening in het Theo Bulsink plantsoen.

14:00 – 17:30 uur:  Kinder-schminken.

14:30 – 17:30 uur:  Middagprogramma met SLAMM.

20:30 – 00:30 uur:  Dansen met SLAMM.

 

Maandag 11 september:

08:45 uur:  Aantreden voor de Heilige Mis.

09:00 uur:  Heilige Mis (locatie Zaal Teunissen).

10:00 uur:  Vendelen voor het hoofd der School in het Theo Bulsink plantsoen, aansluitend

Koffietafel in de feesttent.

11:30 uur:  Start koningsschieten volwassenen en jeugd, inschrijven tijdens de koffietafel.

11:30 -17:30 uur:  Middagprogramma met Summerland.

18:30 uur:  Serenade aan de koningsparen bij de koning thuis.

20:30 – 00:30 uur: Dansen met Summerland.

 

Dinsdag 12 september:

11:00 uur:  Prijs schieten, opgave voor 12.00 uur.

11:30 uur:  Jeugdprogramma in de feesttent.

13:00 – 21:00 uur: Dansen met Summerland.

17:30 uur: Mystery act.

20:30 uur:  Traditionele afsluiting Kilderse kermis 2023.

 

Het bestuur wenst iedereen hele fijne kermisdagen.

Uitslagen schietwedstrijden schuttersfeest 2023

Koningschieten:

Staart: Nico Steentjes

Hals: Frank Hollander

Rechtervleugel: Richard Giesen

Linkervleugel: Roy Verkerk

Romp en koning: Marco Visser

 

Jeugdkoningschieten:

Staart: Maud Schepers

Hals: Harm Wezendonk

Rechtervleugel: Bram Smits

Linkervleugel: Siem Mokkink

Romp en jeugdkoningin: Maud Schepers

 

Fladderschieten:

1ste prijs: Nick Lucassen

2de prijs: Harry Lanters

3de prijs: Erik Nas

 

Stratenschiettoernooi:

Beste ploeg: Braamtseweg

Beste schutter: Wilco Smits

Kijk voor de complete uitslag van het stratenschiettoernooi op de volgende pagina: Schietvereniging – Schutterij Sint Jan Kilder