De Kilderse kermis

De Kilderse kermis is al jaren een kermis die in de hele regio goed bekend staat. Ieder jaar in het weekend waar de 2de zondag van september valt staat Kilder op zijn kop. Vier dagen is het volop feest en gezelligheid dit alles georganiseerd door schutterij St. Jan. De basisschool heeft vrij, de winkels zijn maar gedeeltelijk open en oud inwoners die al jaren uit Kilder zijn vertrokken komen terug om dit feest mee te vieren. Ook uit omliggende plaatsen weten velen de weg naar de Kilderse kermis te vinden.

In de jaren na de tweede wereldoorlog werd de kermis gevierd in het parochiehuis maar na verloop van tijd vond de schutterij onderdak in een feesttent. Deze feesttent stond vanaf 1963 opgesteld naast café Overgoor dat tegenover zaal Teunissen was te vinden.

Maar de feesttent stond op meer plekken in Kilder. Toen café Overgoor werd gesloten moest er een nieuwe plek worden gevonden voor de feesttent. Die vond de schutterij achter de kerk in de wei van Gerritsen vanaf 1976 heeft daar de tent gestaan en vierde Kilder hier de jaarlijkse kermis. In die jaren was er ook nog dansen bij zaal Teunissen.

In 1990 werd er weer verkast met de feesttent naar de huidige plek aan de rotonde. Na de bouw van ons eerste schuttersgebouw was daar ook voldoende plek voor het plaatsen van de feesttent inclusief de kermisattracties. De kermisattracties hadden tot dat jaar tegenover zaal Teunissen op een veldje gestaan. De schutterij groeide en nadat het schuttersgebouw was uitgebreid in 1998 werd ook de tent ieder jaar een stukje groter. Het dansen bij zaal Teunissen werd afgeschaft en de drukte in de feesttent werd ieder jaar meer. In 2006 werd daarom de indeling van het terrein veranderd, de tent werd een kwartslag gedraaid zodat er op het terrein meer ruimte kwam voor de kermisattracties en op deze manier de feesttent en de kermis één geheel konden vormen.

Kilder en de schutterij zijn trots op “hun” kermis, een kermis die door de schutterij zelf van a tot z wordt georganiseerd. Vanaf de eerste plannen tot de complete uitvoering van het evenement ligt in handen van de schutterij. Het boeken van de bands, het regelen van de horeca, de planning van de tent, het aansturen van de vrijwilligers maar ook het regelen van de kermisattracties komt allemaal voor rekening van het bestuur van de schutterij.

Dat mensen graag naar Kilder komen blijkt wel uit de lijst met kermisexploitanten die al jaren present zijn op onze kermis. Zie hiervoor het onderstaande lijstje:

NaamAttractieSinds
H.D. OverkampHolycrane1994
C.H. SouilljeeRollospel1984
A.W. CorbijnSnoepkraam etc.1983
W.W. van ReekenOliebollenkraam/Draaimolen1980
J. SouilljeeKanalensport1978
H. Witstijn-AaldersSchietsalon1975
J. HachmangAutoscooter1960

Als schutterij zijn wij zeer trots op de jarenlange samenwerking die er is met de familie Visser. In 1963 plaatste de familie Visser voor het eerst hun feesttent in Kilder en een samenwerking voor vele jaren was geboren. In de eerste jaren waren het Tonnie en Annie die naar Kilder kwamen maar al snel kwamen hun kinderen Paul en Tina mee. Naast het regelen van de tent zorgde de familie ook voor de tap. Dit hebben ze maar liefst 40 jaar gedaan. Ondanks dat ze tegenwoordig de tap niet meer regelen staat er nog wel ieder jaar twee maal een tent van Visser in Kilder één keer voor ons schuttersfeest en één keer voor de kermis.

In 2018 is er gekozen voor een nieuwe opzet van de kermis. Om voor de toekomst de kermis te waarborgen is er een stichting opgericht die de kermis organiseert. Doordat alle inkomsten nu in handen zijn van onze vereniging kunnen wij ervoor zorgen dat ook de komende decennia er in Kilder kermis kan worden gevierd.