Het Schuttersfeest

In Kilder vieren we al jaren ons schuttersfeest. Dit gebeurd altijd in het weekend het kortst bij 24 juni. 24 juni is de naamdag van onze patroonheilige St. Jan de Doper. Vroeger werd het schuttersfeest gevierd in het parochiehuis, daarna bij de familie Overgoor en daarna bij zaal Teunissen maar al weer een flink aantal jaren gebeurd dit op ons eigen schuttersterrein in de feesttent. Werd er eerder door de dames en de heren apart geschoten sinds 2002 schieten dames en heren gezamenlijk. Onze schutterij is eraan gewend om te schieten op een houten vogel met een vuurbuks. Deze vogels worden gemaakt door oud vendelier en erelid Paul Derksen. Diegene die het laatste stukje van de romp naar beneden schiet mag zich een jaar lang koning of koningin van Kilder noemen. Deze koning of koningin gaat ook met de schutterij mee op concours. Ook door de jeugd wordt er tijdens het schuttersfeest geschoten op een houten vogel maar dit gebeurd met de windbuks.

De dag begint altijd met een rondgang door het dorp waarbij het “oude” koningspaar wordt opgehaald. Na deze rondgang was er tot 2019 een Heilige mis in de St. Jan de Doper kerk. Na terugkomst op ons schuttersterrein begint de schietwedstrijd. De middag loopt dan automatisch over in de avond en als de nieuwe hoogheden bekend zijn kan de feestavond beginnen. Niet alleen de nieuwe hoogheden worden gehuldigd ook jubilerende leden krijgen op deze avond hun aandacht. Leden die 12½, 25, 40, 50, 60 en zelfs 70 jaar lid zijn worden door de voorzitter in het zonnetje gezet en door onze beschermheer voorzien van de nodige versierselen.

Sinds 1996 organiseert onze vereniging tijdens het schuttersfeest het Keizerschieten. Dit gebeurd 1 keer in de vijf jaar. Iedereen die in het verleden koning of koningin is geweest wordt hiervoor uitgenodigd en mag meestrijden voor deze titel. Ook voor deze titel strijden dames en heren gezamenlijk onder de schietmast.

Op de zondag van het schuttersfeest organiseren we al sinds 1999 een schiettoernooi voor vrienden ploegen, buurten of families.  Dit schiettoernooi was destijds een idee van oud-bestuurslid Herman Hollander. In ploegen van 5 personen wordt er geschoten op onze schietbanen en aan het einde van de dag wordt de beste ploeg, de beste schutter maar ook de slechtste schutter gehuldigd. Sinds 2019 is het bestuur begonnen om aan deze dag een extra element toe te voegen. Een koffieconcert met een Egerländer kapel en een bieleman treffen voor de jeugd waren in 2019 de nieuwe elementen.