Verslag Kilderse Kermis 2022

Zaterdagmorgen 10 september… de regen valt met bakken uit de lucht, het zal toch niet! Wekenlang hebben we al droog weer en zal dan nu onze kermis in het water gaan vallen. Onze kermis waar we met z’n allen zo naar uit hebben gekeken. Ook na de middag blijft het nog een beetje miezeren en als het schutterspak al is aangetrokken en we op de fiets richting het St. Janshuus gaan vallen, naar later blijkt de laatste regendruppels van dit weekend.

Klokslag zeven uur marcheren schutterij en muziekvereniging weg om de koningsparen op te halen. In de Bergastraat hebben de Hoogheden zich verzameld bij Koningin Iris in huis. Na een vendelhulde vervolgen we onze weg voor een mooie rondgang door Kilder.

De koningsparen komen de tent binnen

Iets na achten zijn we weer terug bij de tent waar Cabrio en DJ Niels startklaar staan om er een mooi feest van te maken. En dan gaat het snel, rond half tien is de tent al voor het grootste deel gevuld en de rij die dan nog voor de deur staat zorgt ervoor dat het weer een ouderwetse “volle bak” is.

Zondagmorgen is het vroeg dag, het is mistig maar het zonnetje doet zijn best om door te breken. De kermisattracties komen uit verschillende plaatsen naar Kilder en moeten op hun plaats worden gezet. Binnen twee uur is bijna iedereen gearriveerd en wordt er hard gewerkt om alles op te bouwen. Kilder Schoon heeft op dat moment al met een aantal mensen het schuttersterrein weer schoon gemaakt en het afval van de zaterdagavond verwijderd. Om half elf loopt de eerste jeugd het terrein op om de felbegeerde vrijkaartjes te bemachtigen.

Om één uur vertrekt de stoet wederom naar de koningsparen om ze weer op te halen en na een mooie rondgang komen we aan in het plantsoen tegenover Zaal Teunissen. Omdat er in de pastorietuin woningen worden gebouwd moest er gezocht worden naar een nieuwe plek voor de officiële opening van de kermis en daar is dit plantsoen prima voor geschikt.

Als de stoet arriveert in het plantsoen zijn daar inmiddels ook onze ereleden bij elkaar gekomen, het Kilders raadslid Dini Burgers en de Burgemeester van Montferland, Harry de Vries, die de officiële opening zal gaan verrichten. Maar voor dat gaat gebeuren neemt Jeroen Kremer onze voorzitter het woord. Afgelopen schuttersfeest hebben we na 32 jaar afscheid genomen van onze beschermheer Theo Bulsink met een federatieve onderscheiding. Het bestuur heeft een blijvende herinnering gemaakt aan deze lange periode dat Theo beschermheer was. Theo mocht nog één keer naar voren komen om een officieel bord te onthullen “Het Theo Bulsink plantsoen”.

                De onthulling van het                                     “Theo Bulsink plantsoen”

De burgemeester neemt na deze onthulling het woord en verricht de officiële opening van de Kilderse Kermis 2022.

Na de opening wordt er gevendeld en geven de bielemannen een demonstratie. Een delegatie van het bestuur is voor de kermis op bezoek geweest op de basisschool om de kinderen enthousiast te maken voor de schutterij. Het resultaat, 42 kinderen die met een vlag achter de schutterij aan lopen in het laatste stuk van de rondgang richting de kermis en de feesttent.

En dan volgt er een zondagmiddag zoals een zondagmiddag moet zijn. Een bomvolle kermis, prachtig weer, van jong tot oud is aanwezig, schminken voor de kinderen, een lekker koud drankje en op het podium zorgt Perfect Showband voor een prima sfeer. Ook de zondagavond is de stemming weer als vanouds en wordt er volop gefeest door iedereen.

Maandagmorgen, 8.45 uur aantreden voor de Heilige Mis. Niet meer in de kerk omdat deze is gesloten maar binnen bij Zaal Teunissen. Na een mooie viering halen we de vogel op en wordt er gevendeld voor Pastoor Oortman. Dan gaat het weer richting de tent waar zoals gebruikelijk de gezamenlijke koffietafel klaar staat. Direct na de koffietafel begint het inschrijven voor het schieten. Vanaf dit jaar is er besloten om dames en heren samen op dezelfde vogel te laten schieten. Maar liefst 86 schutters geven zich op voor deze wedstrijd. Ook de jeugd van groep 7 en 8 mag zich opgeven voor deze wedstrijd. Van de 18 kinderen die in deze groepen zitten melden zich er 13 aan. De strijd bij zowel de jeugd als de volwassenen is spannend. Tot het laatste schot wordt er fel gestreden en gaat iedereen ervoor. Bij de volwassenen is het Harry Derksen die het laatste stuk naar beneden haalt. Bij de jeugd mag Harm Wezendonk zich tot jeugdkoning laten kronen.

              De nieuwe koningsparen

In de tent is inmiddels Summerland begonnen met lekkere dansmuziek en zijn de mensen weer massaal toegestroomd. Een prima sfeer zorgt ervoor dat het een beregezellige middag wordt. Om zeven uur gaan schutterij en harmonie op weg om de nieuwe koningsparen op te halen. Voor sommige schutters valt het niet mee maar met veel lol en plezier onderweg lukt het om de koningsparen veilig in de tent te krijgen. ’s-Avonds gaan alle remmen weer los en viert jong en oud weer volop feest.

Dinsdagmorgen is er een workshop van Drumtastic voor de jeugd samen trommelen voor de basisschoolkinderen. Een goede opkomst van de jeugd zorgt ervoor dat het ritme ervoor vandaag al goed in zit. Zoals gebruikelijk komen ook de Joepiebloazers weer de tent binnen en zorgen voor een vrolijke noot op deze laatste kermisdag. De schietwedstrijden gaan van start en ook Summerland laat de eerste tonen weer horen goed voor een gezellig dansje. Nieuw dit jaar is dat de middag door loopt in de avond en de eindtijd is gezet op negen uur. Rond vijf uur is er nog een optreden gepland. Voorzitter Jeroen Kremer kondigt iets na vijven Richtig Rex aan en dan gaat het dak eraf. Binnen vijf minuten is de hele tent één grote polonaise. Richtig Rex zweept de mensen op met talloze Duitse Schlagers en als hij na ruim een half uur het podium verlaat is iedereen kapot. Maar Summerland weet ook na dit optreden er weer een prima feest van te maken. Iets voor negen is het de beurt aan Marcel Berendsen en met het traditionele Il Silenzio sluiten we de Kilderse Kermis 2022 af. Een editie die de boeken in kan als een perfecte kermis waar we nog lang over na zullen praten.

Geplaatst in Uncategorized.