See PRO editionLike us at Facebook

Een stuk historie......

De stichting van de parochie in Kilder is in 1886 aanleiding geweest tot het oprichten van schutterij St. Jan. Ook in de omliggende plaatsen Stokkum, Beek en Netterden werden in die jaren schutterijen opgericht. In de beginjaren waren het de kleine boeren die de boventoon voerde binnen de schutterij. Toen de industrialisatie opkwam ging het arbeiderselement overheersen en namen de boeren meer afstand van de schutterij. Veel over de geschiedenis van voor de Tweede Wereldoorlog is er helaas niet bekend.
Na afloop van de Tweede Wereldoorlog sloten zich meer en meer burgers aan bij de schutterij. Naast de actieve leden groeide het aantal "steunende" leden gestaag. Veelal leden die het op prijs stelden erbij te zijn als de schutterij wat organiseerde. De belangrijkste festiviteiten die schutterij St Jan ieder jaar viert zijn het schuttersfeest en de kermis. Het schuttersfeest viert men ieder jaar rond 24 juni St. Jansdag opgedragen aan de patroonheilige St. Jan de Doper. De kermis viert men ieder jaar in het tweede weekend van september. Tijdens deze festiviteiten trekt de schutterij in vol ornaat door Kilder. In de stoet die dan voorbij komt trekken ziet men de Bielemannen, het Keurkorps, het Bestuur en de Vendeliers. Sinds jaar en dag maakt ook harmonie St. Jan inclusief malletband deel uit van deze stoet. Ook loopt er sinds enkele jaren weer een groep majorettes mee zodat de totale stoet bijna 100 personen bedraagt. Een aantal waar een dorp als Kilder bijzonder trots op mag wezen.

Schutterij St. Jan bestaat uit een grote groep schutters die door de jaren heen heel wat voor elkaar hebben gekregen. Zo is er in 1990 het eerste schuttersgebouw gerealiseerd en wordt er een schietmast inclusief kogelvanger in gebruik genomen. Vele werkende leden en vrijwilligers uit Kilder zijn keer op keer bereid de handen uit de mouwen te steken voor "hun" schutterij. In 1991 sluit St. Jan zich aan bij de Gelderse Federatie St. Hubertus omdat de Gelders Schutters Bond (GSB) wordt opgeheven. Door de gestage groei van het aantal leden blijkt het schuttersgebouw als snel te klein zodat in september 1997 wordt begonnen met een uitbreiding. Wederom staan vele mensen klaar om deze klus te klaren en op 22 augustus 1998 opent burgermeester Appel het vernieuwde St. Janshuus. In 1999 wordt tijdens het schuttersfeest het schiettoernooi geïntroduceerd. Naar idee van Herman Hollander kunnen groepen van vijf personen meedoen aan dit toernooi. Dit toernooi wordt ieder jaar tijdens de zondag van het schuttersfeest gehouden en is nog steeds populair.

In het millenniumjaar 2000 organiseren schutterij St Jan, muziekvereniging St. Jan en de firma Visser een feestweekend. De bekende bands De Kast, Jovink en de Voederbietels, Boh Foi Toch en het Ulfts mannenkoor zorgen voor een schitterend weekend.

Door de jaren heen is er vele malen gestreden om de koningstitels binnen de schutterij. Zowel met de kermis als met het schuttersfeest wordt er op de houten vogel geschoten. De jeugd, de dames en de heren vechten iedere keer weer een prachtige strijd uit met de hoogste titel als inzet. Ook wordt er iedere vijf jaar het keizerschieten georganiseerd voor oud koningen en koninginnen. Het Koningspaar dat de titel veroverd met het schuttersfeest gaat ook mee met de schutterij op concours.
In de wintermaanden organiseert de schietvereniging een wintercompetitie baanbuks- en kruisboogschieten. Op onze eigen wedstrijdbanen gaan jong en oud de competitie met elkaar aan. Een competitie die voor veel onderlinge gezelligheid zorgt en die in April altijd wordt afgesloten met een gezellige feestavond.
In 2006 als St Jan 120 jaar bestaat wordt er al voorzichtig een begin gemaakt met het aanstaande 125-jarig jubileum in 2011. Door de verkoop van loten die mooie prijzen kunnen opleveren worden de nodige euro's binnengehaald en kan er vast een reservering worden gedaan voor 2011. Ook treedt St. Jan in 2006 toe tot de Kring Montferland. De schutterskring voor de gemeente Montferland met daarin 14 verenigingen.

Vanaf 2008 beginnen de voorbereidingen voor het 125-jarig jubileum in 2011. Commissies worden samengesteld en vele vergaderingen volgen. Er wordt een sponsorplan gepresenteerd en ruim 120 sponsors zeggen hun medewerking toe zowel op materieel als financieel vlak.
Er worden maar liefst 2 jubileumboeken gemaakt. "Het verhaal van Kilder" een aanvulling op het boek "100 Jaar Kilder" dat in 1986 uitkwam en "125 Gezichten in Kilder" een boek met 125 foto's van personen uit Kilder op prachtige wijze gemaakt door Theo Kock.
Het jubileumweekend staat gepland op 27, 28 en 29 mei maar de festiviteiten starten al eerder. Tijdens de carnavalsoptocht georganiseerd door de Dolbotters is er een extra prijs beschikbaar voor de mooiste creatie die betrekking heeft op 125 jaar schutterij. Tijdens Koninginnedag loopt de schooljeugd van Kilder met eigen gemaakte vendels achter de schutterij aan en wordt er een massale vendelhulde gebracht op het voetbalveld. Ook gaan de groepen 5,6,7 en 8 naar het Liemers Museum in Zevenaar en krijgen daar het verhaal over de schutterijen in deze regio te horen.

Het jubileumweekend wordt groots gevierd met op de vrijdag een Night of the Proms. Een concert van harmonie St. Jan samen met het bekende orkest Commercial Break. Op de zaterdagmiddag is er een druk bezochte receptie met vele sprekers. Burgemeester Leppink komt de jubilerende vereniging feliciteren maar heeft ook nog een verassing in petto. Beschermheer Theo Bulsink wordt in het zonnetje gezet en ontvangt een Koninklijke onderscheiding voor zijn vele verdiensten voor de schutterij en voor de Kilderse gemeenschap.
Op de zaterdagavond zit de megafeesttent bomvol voor het "Spiel mir einer Stimmungsfest". Een avondvullende show met artiesten uit de Alpenlanden. Als ver na 24.00 uur het "Sierra Madre" klinkt heeft iedereen genoten van een prachtige avond vol met echte Duitse "Stimmung". De zondag is het de beurt aan de Bielemannen. Op het schuttersterrein wordt het Gelders Bielemantreffen gehouden en gaan de Bielemannen van vele schutterijen de strijd met elkaar aan. Na een spannende strijd mag Jos Rasing uit Loil zich Gelders Kampioen noemen.
Na deze wedstrijd komt een prachtig jubileum ten einde.

Schutterij St. Jan is nog steeds een bloeiende vereniging die breed wordt gedragen door de Kilderse bevolking. Met ruim 50 ge├╝niformeerde leden en bijna 1100 steunende leden ziet men de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

Op 21 april 2013 is schutterij St. Jan gastheer voor de Kringdag van schutterskring Montferland. Een prachtige schuttersdag waarin alle facetten van het schutterswezen aan de orde komen.

Komende evenementen

Geen evenementen
 
e-boekhouden.nl

© 2005 - 2022 Schutterij St. Jan Kilder  |  Design by:  RUNI (Web)design & PC Solutions Kilder